lauantai 28. tammikuuta 2012

Nti Talonmies

hiljaNti Talonmies (Miss Caretaker) got the name after designing process. This was one of those few designs which went through quite morphing before it turn out like the design in the book. My first idea was mohair cardigan, light and easy, wrap with fluttery hem and sleeves, something fairy-like. But I couldn't get that Something to the sketches and almost forgot the idea. But then the yarn spoke. I got bulky yarn, Fil Italy-lab's Almoh for the cable pullover, but after testing, swatching and beginning to design process again it came out as a Simple, easy, easy to variate with straight lines, top-down tunic.

IMAG0210-1Our great model tested the tunic first time and you can see how she feels :) In the book the tunic is on her and on our other lady and you can see how the same tunic dress up both of them very beautifully.

The name itself was an other process., At first I think this design would be called Hilja (Finnish women name which sounds for me silence and peace), but how the design turns, this name didn't sound right. Hilja brought in my mind Hilja Valtonen (Finnish "chick lit" writer from 1930's to 70's) who has been one of my favorite writers in this kind of literature, as well as Suvi's. Neiti Talonmies (Miss Caretaker) is one of her books. And it just sounded right. Have you seen Emma's red Rva (Mrs) Talonmies? Go and see. Love it.


Nti Talonmies
Nti Talonmies sai nimensä vasta suunnitteluprosessin jälkeen. Tämä on yksi harvoista kirjan malleista, jotka kävivät läpi varsinaisen metamorfoosin ennen kuin ne muotoutuivat sellaisiksi kuin kirjassa. Alkuperäinen idea oli kevyt mohairtakki, kevyt ja helppo, ympärille kietaistava liehuvin helmoin ja hihoin. Jotain sellaista vähän keijumaista. Mutta alkuideasta eteenpäin luonnoksiin ei vaan tullut Sitä Jotain. Olin jo luovuttaa ja unohtaa koko idean, mutta sitten lanka alkoi puhua. Fil Italy-labin Almoh tuli alunperin palmikkoneuleeseen, mutta testailujen, mallitilkkuen ja luonnostelun uudelleenaloittamisen jälkeen Almoh päätyi tähän neuleeseen varmana kuin Sallin toiminta nakilla. Mallista tuli yksinkertainen, helppo tehdä, helppo muunnella ylhäältä alas neulottava tunika.


Mallin ilmeistä voi päätellä ensitestauksella jotain, hihakin vielä kesken, mutta hyvältä tuntuu. Kirjassa tunika on kahden eri mallin päällä ja istuu kauniisti molemmilla.


Nimi sen sijaan kulki vähän aasinsiltaa ennen oikeaan päätymistään. Työnimi alkuperäiselle kevyelle, liehuversiolle oli Hilja, mutta mallin muututtua Hilja ei tuntunut enää istuvan tälle tunikalle vaan jotain muuta piti keksiä. Hilja on mulle aina yhdistynyt Hilja Valtoseen ja asian tullessa puheeksi molemmat meistä tunnustautuivat Valtosen kirjojen faneiksi. Neiti Talonmies on yksi Valtosen kirjoista ja siitähän se sitten lähti (ehdolla oli myös Vaimoke ja Hätävara :)) mutta Nti Talonmies kuulosti oikeimmalle.


Pakko kysyä, osasiko joku yhdistää sitä, mistä tuo nimi tuli? 


Oletteko jo nähneet Emman punaisen Rouva Talonmiehen. Menkää ja ihailkaa. Tykkään kovasti.

8 kommenttia:

 1. Tuttu kirja, luettu monesti :) ja melkein syy tehdä tuo pusero :D

  VastaaPoista
 2. :) Tahruska, muutkin Valtosen tuotokset tuttuja? Itse aina lueskelen niitä "hyvänmielen" kirjoina, helppoja ja hilpeitä.
  Tikru

  VastaaPoista
 3. Pakko tässä yhteydessä kehua Valtosen "Nuoren opettajattaren varaventtiiliä" joka on aina ollut yksi lempikirjoistani ja joka on myöskin yksi vanhimmista kirjoistani. Oma painokseni vuodelta 1930 on tosi rakas, se kuului aikoinaan isoäidilleni joka oli itsekin opettaja :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista! Täytyypäs kaivella mummon vanhat Valtoset esiin vintistä :)

  VastaaPoista
 5. Oma suosikkihan on Valtoselta Pappilan hätävara tuon varaventtiilin lisäksi. Ja ei se Vaimokekaan huono ole :)
  Tikru

  VastaaPoista
 6. Valtonen on minunkin kestosuosikkini, jo nuoruusvuosilta. Lempparini on myös Nuoren opettajattaren varaventtiili, se sijoittuu hyvin tuntemiini paikkoihin ja maisemiin. Äitini on myöhemmin käynyt tuota kyseistä koulua.

  VastaaPoista
 7. Hei,

  Nti Talonmies neule on tehty Filitalyn langalla. Mitä kautta sitä voi tilata tai mikä voisi olla vastaava hyvä lankamerkki, jota voi oastaa Suomesta?

  VastaaPoista
 8. Hei
  Filitaly Labin lankoja saa nettikaupoista mm. http://www.theyarncafe.com/filitaly-lab/
  vastaavaa en osaa sanoa suorilta, mutta rennolla, samalla neuletiheydellä olevat käyvät hyvin. Nti Talonmies on aika iso neule, joten lanka on hyvä olla villaista ja kuohkeaa, esim. puuvillaisena vastaava venyy pituutta aika paljon lisää.

  VastaaPoista